Bereiding van rundvlees

 

Volg voor de perfecte bereiding van rundvlees altijd de volgende stappen:

Laat rundvlees ontdooien in de verpakking en in de koelkast. Haal het een half uur voor bereiding uit de verpakking en laat het op kamertemperatuur komen. Verhit op een hoog vuur braadboter of olijfolie in de koekenpan. Dep het vlees droog met keukenpapier voordat het in de pan gaat. Een goede voorbereiding vraagt wat tijd maar komt de smaak ten goede.

 

Biefstuk en kogelbiefstuk
  • Leg de biefstuk in de pan als het boter bruin is of de olie heet genoeg. Bak op een hoog vuur 1 minuut per kant Draai het vuur iets lager en keer het vlees regelmatig. 5 minuten bakken is voor een medium biefstuk voldoende.
  • Haal de biefstuk uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees ongeveer 2 minuten rusten. Voeg zout en peper naar smaak toe.

 

Runderlapjes
  • Bak de runderlapjes aan beide kanten kort aan. Zet het vuur wat lager en bak de gesnipperde ui ongeveer 3 minuten mee. Schep dan een blik (biologische) tomatenpuree en het laurierblaadje erdoor en bak nog een minuut.
  • Schenk 500 ml runderbouillon erbij en breng dit op een hoog vuur tegen de kook aan. Laat het vlees, met het deksel half op de pan, op het allerlaagste pitje 2 tot 3 uur sudderen. Voeg na bereiding zout en peper naar smaak toe.

 

Ribeye
  • Doe het vlees in de pan. De ribeye ongeveer 1 minuut per kant op hoog vuur rondom bruin bakken. Zet het vuur lager en bak nog 4-5 minuten rondom bruin. Houd de ribeye in beweging, maar prik er niet in met een vork!
  • Dek de ribeye af met aluminiumfolie en laat nog 2 minuten Voeg zout en peper naar smaak toe.

 

Entrecote
  • Leg de entrecote in de pan en bak deze aan iedere kant 2 a 3 minuten. Houd de entrecote in beweging tijdens het bakken, maar prik er niet in met een vork!
  • Neem de entrecote uit de pan en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie 1 tot 2 minuten rusten Voeg zout en peper naar smaak toe.

 

Riblappen
  • Pel en snijd de uien in ringen en snijd vervolgens het vlees in blokjes van ongeveer 1,5 cm. Bestrooi het vlees met wat peper.
  • Roerbak het vlees in een ruime koekenpan.
  • Bak vervolgens de uienringen 3 minuten mee. Voeg dan een bouillonblokje, een 500 ml heet water, scheutje azijn, 2 laurierblaadjes en 10 kruidnagels toe en breng dit tegen de kook aan. Laat het vlees in 2,5 tot 3 uur, met het deksel half op de pan, op het allerlaagste pitje gaar sudderen. Voeg naar smaak zout en peper toe.

 

Hamburgers
  • Bak de hamburgers snel aan beide kanten bruin.
  • Zet het vuur lager en bak de hamburgers in 10 minuten verder gaar. De ‘Dikke Kielsters’ circa 15 minuten. Keer het vlees regelmatig.

 

Tournedos of Ossenhaas
  • Bestrooi het vlees met peper.
  • Bak de ossenhaas 1 minuut per kant bruin op een hoog vuur. Zet het vuur lager en gaar de ossenhaas nog 4-5 minuten na.
  • Neem de ossenhaas uit de pan en laat het vlees afgedekt met aluminiumfolie ongeveer 2 minuten rusten. Voeg zout en peper naar smaak toe.

 

Rosbief
  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Smeer de rosbief in met een mengsel van zout, peper en gemalen kruidnagel.
  • Bak de rosbief op hoog vuur aan beide kanten lichtbruin.
  • Doe de rosbief en het kookvocht in een braadslee, laat het circa 45 minuten in de oven.
  • Laat de rosbief nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Voeg eventueel nog zout en peper naar smaak toe.

 

Runderrollade
  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Bak op hoog vuur de runderrollade aan alle kanten lichtbruin.
  • Leg de runderrollade in een braadzak in de braadslee. Gaar de runderrollade 1,5 uur in de oven.

 

Rundersaucijzen
  • Bak op middel-hoog de rundersaucijzen rondom bruin. Laat de worstjes vervolgens nog 15 minuten op laag vuur verder garen. Braad voor extra lekkere worstjes een paar laurierblaadjes mee.

 

Sukadelappen
  • Bak de sukadelappen aan beide kanten in 2 tot 3 minuten bruin.
  • Doe een blikje tomatenpuree, 2 laurierblaadjes, een gesnipperde ui en een blokje runderbouillon in de pan en doe er water bij tot de sukadelappen onder water staan.
  • Laat het geheel vervolgens 2,5 uur sudderen. Voeg na de bereiding zout en peper toe.

 

Tartaar
  • Bak de tartaar op een hoog vuur in 1 minuut rondom bruin. Draai het vuur lager en bak de tartaar nog 1 tot 2 minuten voor rosé of 5 minuten voor “well done”. Voeg na de bereiding zout en peper naar smaak toe.